• header-add

Vrijmetselarij

Eerste wisseltentoonstelling in het nieuwe Vrijmetselarij Museum in Den Haag

Vrijmetselarij Museum

Avontuur in Azië

Op 23 november opent het Vrijmetselarij Museum haar deuren voor de tentoonstelling ‘Avontuur in Azië’. Deze belicht de rol van vrijmetselaarsloges in de internationale handel in Zuidoost-Azië in de 18de en 19de eeuw. De expositie is samengesteld door gastconservator dr. Andréa Kroon, die in 2015 op het onderwerp aan de Universiteit Leiden promoveerde. De tentoonstelling is tot oktober volgend jaar te zien.

Vrijmetselaren vormden een wereldwijd sociaal netwerk en waren ook actief in de handelsposten in Nederlands-Indië, India, Ceylon, Japan en China. Ze bestelden prachtig lakwerk en porselein, voorzien van symbolische decoraties uit de ‘geheime’ rituelen. Het Vrijmetselarij Museum beschikt over de grootste collectie Japanse lakdozen ter wereld.
 
In de 18de eeuw was reizen naar Azië een levensgevaarlijk avontuur. Wie in dienst van de VOC naar een overzeese handelspost vertrok, wist niet of hij de reis zou overleven. Vaak liet zo’n reiziger zich voor zijn vertrek inwijden tot vrijmetselaar. Daardoor trad hij toe tot een wereldwijd sociaal netwerk, dat hem onderweg nog goed van pas zou komen. Uit Kroon’s onderzoek blijkt dat vrijmetselaars hoge posities in de VOC en de handelsposten bekleedden. De tentoonstelling biedt een kennismaking met hun rol in de koloniale geschiedenis van Zuidoost-Azië. Naast een bijzonder gedachtengoed, liet de vrijmetselarij ook een fascinerende materiële cultuur achter. Logegebouwen in Zuidoost-Azië zijn een voorbeeld van dit gedeelde erfgoed van Oost en West.

Voor de wisseltentoonstelling is royaal geput uit de collectie van het Vrijmetselarij Museum, die meer dan 30.000 objecten bevat. Bijzonder op de tentoonstelling is het digitale bladerboek, een combinatie van een traditioneel papieren boek en een hightech kennisomgeving. De bezoeker kan door het boek bladeren en wordt daarbij verrast door afbeeldingen die tot leven lijken te komen, en kan zich via beeld, woord en geluid verdiepen in de bijzondere geschiedenis van de wereldwijde broederschap.

Lees verder: www.vrijmetselarijmuseum.nl

Bron: Vrijmetselarij Museum | 2nov18