• header-add
logo

Het Nutshuis

Kinderworkshops Stadsbeestjes

Nutshuis: Kinderworkshops Stadsbeestjes
Bron: Het Nutshuis | Foto: Martijn Beekman | 4jun19

Kinderworkshops Stadsbeestjes

Kinderworkshops Stadsbeestjes in Het Nutshuis:
Speuren, wroeten, leren, knutselen en proeven in de tuin!
Met dank aan Freek Vonk en een grote supermarktketen weten bijna alle kinderen van Nederland (én hun ouders) inmiddels alles over de witte vlieg, de vanillebij en het spuugbeestje. Maar hebben de kleine insectenkenners al eens échte insecten onder de loep genomen? Dat kan deze zomer in de zonnige tuin van Het Nutshuis. In het decor van Stadsbeestjes – een interactieve zomertentoonstelling voor de hele familie – organiseert Het Nutshuis tot half augustus elke woensdagmiddag een kinderworkshop. Ontmoet een vriendelijk bijenvolk, maak je handen vuil in de aarde, ga mee op een kleine-beestjes-avontuur en leer op een speelse manier hoe onmisbaar insecten zijn in onze stad.

“Twaalf!”, roept een enthousiaste, achtjarige jongen op de vraag van imker Isabelle hoeveel ogen bijen hebben. “Nu kan het antwoord alleen maar tegenvallen. Het zijn er vijf. Vijf ogen. Nog steeds heel veel, toch?”, zegt de imker. De kinderen knikken en zijn zichtbaar onder de indruk. De serie kinderworkshops over insecten van Het Nutshuis is inmiddels van start gegaan. Bekroond tot bijen, met een feestelijk opgespeld lintje, trokken de kinderen op de laatste woensdag van mei al proevend, ruikend, voelend, kijkend en dansend hun spoor door de grote, biologische tuin van Het Nutshuis. “Een verborgen schat in de stad”, fluisterde een moeder tegen een opa, die de nieuwe ‘bijtjes’ in de tuin op gepaste afstand volgden. De Nutstuin in het hart van Den Haag, met vijver, moestuin, kas én bijenkasten, is de perfecte plek voor de kinderworkshops die deel uitmaken van Stadsbeestjes, de huidige familietentoonstelling in Het Nutshuis.

Nog drie woensdagmiddagen – op 5, 12 en 19 juni – laten imkers Isabelle Hylkema en Ad de Rooij de kinderen van zes tot twaalf jaar als bijen in de Nutstuin speuren. Daarna is het de beurt aan Menno Swaak. Op 26 juni, 3 juli, 10 juli en 17 juli toont de medewerker van Permacultuur Den Haag op een speelse manier de cyclus van het compost maken. Met behulp van wormenbakken, potten vol verschillende grondsoorten, zaden en water ontdekken de kinderen hoe belangrijk ons bodemleven is.

De reeks wordt afgesloten met vier kleine-beestjes-wandelingen door Anna Kreffer, op woensdag 24 en 31 juli en 7 en 14 augustus. De voorzitter van de KNNV afdeling Den Haag (de vereniging voor veldbiologie) is een wandelende insectenencyclopedie. In de Nutstuin toont Anna de kinderen dat je helemaal niet ver hoeft te reizen om te zien hoe wonderlijk ons dierenrijk in elkaar steekt. Je moet alleen goed kunnen kijken. Uitgerust met vergrootglazen ontdekken de kleine speurders onder meer hoe de bladluis, de mier en het lieveheersbeestje op een fascinerende manier samenwerken óf elkaar juist het leven zuur maken.

Op bezoek bij een imker: woensdag: 5 juni, 12 juni en 19 juni
Wroeten tussen de wormen: woensdag 26 juni, 3 juli, 10 juli en 17 juli
Kleine-beestjes-wandeling: woensdag 24 juli, 31 juli, 7 augustus en 14 augustus

Leeftijd: 6 tot 12 jaar
Aanvangstijd: 14.00 uur
Kosten voor deelname: € 5,- per kind (incl. glaasje sap en wat lekkers)
Vakantiepasprijs voor de laatste vier workshops: € 4,- per kind

Locatie: Het Nutshuis
Riviervismarkt 5, Den Haag

Agenda en actuele info: www.nutshuis.nl/