Voedselprijzen zijn enorm gestegen FoodWatch
© Bron: FoodWatch | 12aug22

Voedselprijzen zijn enorm gestegen

Jij hebt het vast ook gemerkt: de voedselprijzen zijn enorm gestegen het afgelopen jaar. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek was dat afgelopen juni zelfs 11% vergeleken met het jaar ervoor! Dat is hoger dan de algemene prijsstijging van goederen (8,6%), dus voedingsmiddelen stegen buitenproportioneel. De laatste keer dat de prijzen voor voedingsmiddelen zo sterk stegen was in 1976!
Ondertussen zit één op de drie huishoudens aan het eind van de maand krap bij kas, met name door de stijgende energiekosten en duurdere boodschappen.
Dit zijn extreem zorgelijke ontwikkelingen.

Voedselmiljardairs
Eerder dit jaar publiceerde Oxfam Novib een rapport waarin werd onthuld hoe bedrijven en miljardairs dynastieën in de voedingssector profiteren van het leed van gewone mensen. In de afgelopen twee jaar (tijdens de pandemie nota bene), verhoogden zij hun vermogen met 45% (382 miljard dollar)! Er kwamen 62 nieuwe “voedsel miljardairs” bij, maar 263 miljoen mensen lopen volgens hun schattingen gevaar dit jaar in armoede gedreven te worden. De families achter Cargill (de 11e rijkste familie op de wereld, Cargill beheert 70% van de globale landbouwgrondstoffenmarkt) en Walmart (waarvan de Walton family samen zo’n 238 miljard waard zijn, en elk uur 503,000 dollar rijker worden) krijgen een ereplaatsje in het rapport.

foodwatch.org