Waterfraude
Selectie van de betrokken merken © Bron: foodwatch.org | 27feb24

Waterfraude

Beste foodwatcher,

Het is een grof schandaal: grote mineraalwatermerken hebben jarenlang gefraudeerd en miljoenen Europese consumenten misleid. De bedrijven, waaronder Vittel, Perrier en Cristaline, hebben verontreinigd mineraalwater gedesinfecteerd met illegale methodes, zoals door het gebruik van UV- of koolstoffilters. Foodwatch is naar de rechter gestapt en wil de onderste steen boven in dit fraudeschandaal.

De watermerken van onder andere Nestlé en Sources Alma hebben behandeld kraanwater verkocht als mineraalwater. Lees in deze nieuwsbief meer over het nieuwste Europese voedselschandaal waarover in Nederland nog niet veel wordt bericht, maar wat eens te meer bewijst dat grote voedselbedrijven zich ongestraft ver boven de wet wanen!
Selectie van betrokken merken mineraalwater bij waterfraude schandaal 2024 Frankrijk

Vooropgesteld: in Nederland hebben we - vooralsnog - enorm veel geluk met de kwaliteit van ons leidingwater als je dit vergelijkt met andere landen. Daarom kun je vraagtekens zetten of het vanuit het oogpunt van ethiek en ecologie nodig is om ergens mineraalwater te bottelen om dat vervolgens met vrachtwagens naar onder meer Nederland te verslepen. Zeker als je weet dat van al het water dat er op aarde is, er slechts 3% zoetwater is.

Er zijn consumenten die om welke reden dan ook liever mineraalwater kopen. Mineraalwater hoort onbehandeld te zijn, wordt van grote dieptes opgepompt, en wordt vervolgens direct aan de bron gebotteld. Omdat het niet wordt behandeld behoudt het de natuurlijke samenstelling. Als consument ga je er vanuit dat als je toch natuurlijk mineraalwater koopt, dat je dit dan ook daadwerkelijk krijgt. Zeker als je de prijzen ziet die fabrikanten en verkopers ervoor vragen…
Kom meer te weten over fraude in ons dossier ››

Het blauwe goud (voor fabrikanten)
Als je een flesje Vittel, Perrier of een ander merk mineraalwater in de supermarkt of onderweg op het station koopt, dan is dat heel duur water. Je betaalt voor 1 liter mineraalwater tussen de 0,50 euro (in de supermarkt) en tot ver boven de 6 euro (bij ‘to go’). Ter vergelijking: 1 liter kraanwater kost in Nederland ongeveer 0,001 euro.
Franse media hebben onthuld dat Vittel en Perrier en andere merken in Frankrijk behandeld of gezuiverd bronwater bevatten in plaats van mineraalwater. Dit was bij een derde van alle onderzochte watermerken het geval. Nestlé en andere grote fabrikanten hebben pesticiden en bacteriën uit het water gefilterd, zodat er geen gezondheidsgevaar zou kunnen ontstaan. Maar bronwater dat kunstmatig is gezuiverd mag geen natuurlijk mineraalwater meer heten. Daar zijn duidelijke regels over gemaakt in Brussel. De fabrikanten hebben hun behandelde waters doodleuk geëtiketteerd als ‘bronwater’ en ’natuurlijk mineraalwater’ en dit verkocht door heel Europa. Mogelijk zelfs in Nederland! Mega brutaal en dus ook heel erg winstgevend.

www.foodwatch.org