Zomerconcerten Symfonieorkest Musica

Zomerconcerten Symfonieorkest Musica
© Bron: musicadenhaag.nl | 14mei23

Zomerconcerten Symfonieorkest Musica

Symfonieorkest Musica speelt Brahms, Glière en Dvořák                  
 
Zaterdagavond 10 juni 2023 – 20.15 uur -  Noorderkerk Den Haag
Zondagmiddag 11 juni 2023 – 15.00 uur – Elandkerk Den Haag

 


Symfonieorkest Musica speelt onder leiding van dirigent Pim Cuijpers in het weekend van 10 en 11 juni een mooi programma met werken van Brahms, Glière en Dvořák. Voor deze zomerconcerten werkt Musica samen met René Pagen, solohoornist van het Residentie Orkest.
 
Programma:
o Brahms - Akademische Festouvertüre
o Glière – Hoornconcert (solist René Pagen)
o Dvořák - Symfonie nr. 7

Drie muziekstukken
Musica opent het concert met de Akademische Festouvertüre van Brahms. De componist schreef dit stuk om de Universiteit van Breslau (tegenwoordig Wrocław in Polen) te bedanken die hem in 1879 een eredoctoraat had aangeboden. In deze Akademische Festouvertüre vlocht Brahms een viertal studentenliederen. Hij omschreef het stuk zelf dan ook als een vrolijke potpourri van studentenliederen à la Suppé (operettecomponist Franz von Suppé).

Na Brahms speelt het orkest met solist René Pagen (hoornist) het hoornconcert van Reinhold Glière. De componist schreef dit concert op verzoek van hoornist Valery Polech die hem in 1950 hiervoor benaderde.

Na de pauze gaat Musica verder met de 7e symfonie van Dvořák. Hij voltooide dit stuk in 1884 en werd voor het eerst door het orkest van de Philharmonic Society in Londen uitgevoerd. Dvořákkenners noemen dit werk samen met de 8ste symfonie het hoogtepunt in zijn symfonische oeuvre.

Pim Cuijpers
Pim Cuijpers is sinds september 2022 de nieuwe vaste dirigent van het orkest. Hij studeerde orkestdirectie aan het conservatorium van Amsterdam, bij de dirigenten Ed Spanjaard en Lucas Vis. Al tijdens zijn studie fungeerde hij met regelmaat als assistent voor onder anderen Ed Spanjaard, Ivan Meylemans, Bas Wiegers en Antony Hermus, bij Orkest van het Oosten, het Gelders Orkest, het Nieuw Ensemble, het Orkest van het Amsterdams Conservatorium, Dutch National Opera Academy (DNOA) en het Nationaal Jeugdorkest (NJO). In 2019 volgden assistentschappen bij de operaproducties a little night music, bij de Nederlandse Reisopera in Enschede en Fantasio, Opera Zuid Maastricht. In juni 2019 maakte Pim zijn debuut bij het Orkest van het Oosten in een serie jeugdvoorstellingen.René Pagen, hoornist

René Pagen studeerde bij Hubert Cruts en Erich Penzel te Maastricht. Hij werkte met dirigenten als Leonard Bernstein, Mariss Jansons, Bernard Haitink, Sir George Solti en Daniel Harding.Sinds 2004 is René benoemd als solo-hoornist bij het Residentie Orkest te Den Haag, deze functie vervulde hij sinds 1992 al bij de Bochumer Symphoniker en het Radio Symfonie Orkest.Als solist werkte hij met het Residentie Orkest, het Orkest van het Oosten, het Radio Symfonie Orkest en de Marinierskapel met dirigenten Eri Klas, Steward Robertson en Jaap van Zweden. 

Over Symfonieorkest Musica

Op 29 september 1910 richtte een aantal amateurmusici een Haags symfonieorkest op, Orkestvereniging Musica geheten, dat als doel meekreeg: ‘het bestuderen en uitvoeren van orkestmuziek’, waarbij ‘jaarlijks, zo mogelijk twee concerten worden gegeven’. Het orkest bestaat inmiddels uit ruim 70 Nederlandse en internationale amateurmusici die een paar keer per jaar in Den Haag en omstreken een concertserie verzorgen.

🌐  Kaartverkoop Musica Flyer