Additief E171

Additief E171 krijgt verbod in hele EUk

Witte kleurstof E171 potentieel kankerverwekkend

De Europese Commissie en de lidstaten zijn het er eindelijk over eens: er komt een verbod op het additief 'titaniumdioxide' of E171 in alle voedingsmiddelen in de Europese Unie. De jarenlange campagne van voedselwaakhond foodwatch om het omstreden additief uit voeding te halen heeft vruchten afgeworpen.

Producenten gebruiken E171 om levensmiddelen een witte kleur of glans te geven - vooral bakkerijproducten en producten die door kinderen worden geconsumeerd (zoals snoep, kauwgom en chocolade). E171 bestaat deels uit zeer kleine ‘nanodeeltjes’, die in verband worden gebracht met een verhoogd risico op darmkanker en leverschade.

Lees verder


Expositie  Marije van Rijswijk

Expositie Marije van Rijswijk

30 september - 30 november 2021
Wijn & Kunst atelier, Weimarstraat 24A Den Haag

In haar recente werk zoekt Marije van Rijswijk de grenzen op tussen plat en ruimtelijk werk.
De werken bestaan deels uit materialen zoals gips , eierschalen , spijkers , bloembladeren of glas die allemaal hun eigen kwaliteiten maar ook kwetsbaarheden hebben.
Ook hebben ze een symbolische betekenis en vertellen een eigen verhaal.
Eierschalen zijn zowel krachtig als kwetsbaar , beschermend maar kunnen ook met gemak gebroken worden.
Deze kwetsbaarheid zorgt voor een extra gelaagdheid in het werk.
Naast de verhalende betekenis onderzoekt Marije van Rijswijk ook de esthetische waarden van het materiaal door deze uit de herkenbare context te halen en te spelen met licht , kleur en compositie.

Lees verder


Orgelpauzeconcerten in de Kloosterkerk

Drawing Appreciation Day

Hgtomi Rosa @ ...ism project space

Kunstenaarsinitiatief Hgtomi Rosa is te gast bij …ism project space voor een tentoonstelling waarin de tekening centraal staat. Het project komt voort uit de belangstelling voor tekenen als praktijk en de waardering voor mensen die tekeningen in hun leven gebruiken.
Hgtomi Rosa heeft 30 kunstenaars uitgenodigd om één tekening te tonen. De tekeningen kunnen verschillen in grootte, functie, leeftijd en succes. Het kunnen schetsen zijn, uitleg, kaarten met routes erop, instructies, tekeningen uit de kindertijd, spontane of substantiële visuele gedachten. Of een afgewerkt kunstwerk. De kunstenaars reageren op elkaars tekeningen middels commentaren, geschreven gedachten en interpretaties. Op deze manier wordt de tekening als uiting van de gedachte in woord en beeld met elkaar verbonden. En op eigenwijze getoond binnen de fysieke ruimte voor nieuwe gedachten die ...ism pleegt te bieden.

Lees verder


Duurzaan Den Haag

Deze burendag wipt heel Den Haag tegels eruit!

Duurzaam Den Haag organiseert op burendag op zaterdag 25 september tegelwip-evenementen door heel de stad. Bewoners slaan de handen in elkaar om Den Haag nóg groener te maken. Op verschillende locaties in de stad gaan tegels eruit en komen hier plantjes voor terug. Dit is ook een laatste eindsprint van het NK-Tegelwippen. Den Haag kan nog een aantal gewipte tegels gebruiken om bovenaan de ranglijst komen te staan. Ook jij kan nog meedoen!

Tegelwippen op 25 september
De regels zijn simpel: lever tegels in en je krijgt er gratis plantjes voor terug. Hiermee kan je een mooi (gevel)tuintje maken. Haal de tegels uit je tuin of haal ze weg voor je woning of bijvoorbeeld van een schoolplein.

Zaterdag worden er tegels gewipt op de volgende locaties:
Stadsboerderij de Woelige Stal (Transvaal)
Straatfeest in de Ribesstraat (Heesterbuurt)
Winkelgebied Belgisch Park (Scheveningen)
Twentstraat (Kortenbos, Centrum)

Lees verder


Orgelpauzeconcerten in de Kloosterkerk

Kind van de buren

Duurzame hulp en ondersteuning bieden aan gezinnen die het tijdelijk moeilijker hebben. Daarbij richten wij ons op gezinnen, en met name de kinderen, die het tijdelijk even minder hebben door bepaalde levensgebeurtenissen en/of gezins veranderingen.

De focus ligt op het vergroten van de zelfredzaamheid en eigen participatie van het gezin door middel van sociale en financiële ondersteuning. Deze financiële ondersteuning bieden wij door o.a. het financieren van reis-, zwem- en sportabonnementen. Zo kan een gezin zijn gewone structuur behouden ook in mindere tijden wat de sociale-, fysieke en cognitieve ontwikkeling ten goede komt.

Facebook: Kindvandeburen
Instagram: kindvandeburen
Website: www.kindvandeburen.nl


Orgelpauzeconcerten in de Kloosterkerk

Orgelpauzeconcerten

in de Kloosterkerk

Het tweede concert in de serie orgelpauzeconcerten in de Kloosterkerk is op woensdag 21 juli. Vanaf 12.45 kunt u luisteren naar Cor Ardesch met werken van Sweelinck, Scheidemann en Buxtehude.
U kunt reserveren maar ter plekke aanmelden is ook mogelijk.
Het pauzeconcert is ook te volgen via het YouTube kanaal.
Voor meer informatie over het programma klik hier.


Orgelpauzeconcerten in de Kloosterkerk

De Kunstkaravaan

op tien locaties in Schilderswijk én Escamp!

Deze zomer heeft Art-S-Cool een mobiel kunstproject ‘De Kunstkaravaan’ waar alle kinderen van 4 tot en met 13 jaar gratis aan mee kunnen doen. Met onze nomadentent trekken onze kunstenaars van plein naar plein, in de week van 9 t/m 13 augustus door Escamp en in de week van 16 t/m 20 augustus door de Schilderswijk. Van 13.00 tot 17.00 uur maken kinderen ‘eco-kijkers’ van vreemde, kleurrijke materialen.

Na vier succesvolle edities van de Kunstkaravaan trekt Art-S-Cool wederom als nomade door de Schilderswijk om kinderen een geweldige vakantie te bezorgen. Dit jaar voor het eerst ook door Escamp.

Escamp:
9 augustus | Krajicek Playground Bouwlust
10 augustus | Cruyff Court Pagepark
11 augustus | Melis Stokepark
12 augustus | Buurtkamer de Luyk
13 augustus | Heeswijkplein

Schilderswijk:
16 augustus | Van der Venneplantsoen
17 augustus | Tenierplantsoen
18 augustus | Hannemansplantsoen
19 augustus | Jacob van Kampenplein
20 augustus | Vermeerpark‍

De Kunstkaravaan wordt mede mogelijk gemaakt door het Jeugdvakantieloket, het Zomerprogramma070 The City is Ours!, Stichting Leergeld en de Gemeente Den Haag.

Art-S-Cool is dé kunstschool uit de Haagse Schilderswijk die zich ten doel stelt kinderen, hun ouders en bewoners in aanraking te brengen met kunst. Professionele kunstenaars ontwikkelen en organiseren verrassende kunstactiviteiten in de wijk.


Warmtetransportleiding door Transvaal

Warmtetransportleiding Vlaardingen – Den Haag

WarmtelinQ start bij Vondelingenplaat in de Rotterdamse haven.
Vanaf daar loopt de leiding via Vlaardingen, Schiedam, Midden-Delfland, Delft en Rijswijk tot in Den Haag. Onderweg komt er een aftakking ter hoogte van Delft, richting het Westland.
Over het tracé is overleg gevoerd met de betrokken gemeenten, Rijkswaterstaat, de waterschappen en andere partijen langs de route. Het stuk tussen Vlaardingen en Den Haag, ook bekend als Leiding door het Midden, is nog niet definitief, maar er ligt wél een voorkeurstracé. Op detail kunnen daarin nog zaken aangepast worden. Er wordt nog gewerkt aan het ontwerp van de tracédelen van Vlaardingen naar Vondelingenplaat en van Delft naar het Westland. De deeltracés zijn pas definitief wanneer de vergunningaanvraag wordt ingediend.