Volksuniversiteit
Den Haag

Mondriaan en De Stijl

Leer in vier lessen meer over Mondriaan en De Stijl

Dit jaar wordt met verschillende tentoonstellingen en activiteiten uitgebreid gevierd dat 100 jaar geleden het Nederlandse avant-garde tijdschrift De Stijl werd opgericht. Dat is zonder meer een teken dat het kunsthistorisch belang van Mondriaan en De Stijl met de tijd alleen maar is toegenomen, evenals de belangstelling van het brede publiek. Ook de Volksuniversiteit Den Haag viert mee en start op 27 mei 2017 met de vierdelige cursus ‘Mondriaan en De Stijl’.

Tijdens vier lessen van 2 uur leren de cursisten meer over de belangrijkste kunstenaars rond De Stijl zoals Mondriaan, Van Doesburg, Bart van der Leck en Georges van Tongerloo en de architecten J.J.P. Oud, Gerrit Rietveld, Jan Wils en Cor van Eesteren en hoe hun architectuur er in 2017 voor staat.

Leidraad in deze cursus is het leven en werk van Mondriaan met als accenten: het ‘vroege’ versus het ‘moderne’ werk; het kubisme en Parijs; de invloed van de theosofie; zijn relatie met Van Doesburg; New York en de Victory Boogie Woogie en wat het recent materieel-technisch onderzoek betekent voor het inzicht in zijn werk.

Ook komen aan bod de doorwerking van De Stijl-ideeën in kunst, architectuur en de tentoonstellingen van het Stijl-jaar en interessante nieuwe literatuur zoals de onlangs verschenen biografie van Mondriaan door Hans Janssen (hoofdconservator moderne kunst van het Gemeentemuseum Den Haag).

Meer informatie over de cursus en/of wijze van inschrijven vindt u op de website: www.volksuniversiteitdenhaag.nl »

Volksuniversiteit Den Haag | 11apr17

Keuken - Foto Ed de Bruyn

Keukenhof 2017 | Foto: Ed de Bruyn | 30mrt17